Bastudörr

En bastudörr i glas är att föredra i bastun. Den kommer att hålla formen i många år utan att slå sig trots dom stora temperaturskillnaderna. En dörr i härdat glas repar sig inte utan förblir vackert.

Exactas bastudörrar i 1900-serien är tillverkade i 8 mm härdat glas. De finns i 4 olika glastoner så som brunt, grått, klart och frostat. Även valbar med fem olika karmar, antingen i furu, värmebehandlad asp, obehandlad asp, al eller aluminium. Modulstorlek på dörren går att få från 6×19 till 10×21. Till träkarmen medföljer ett handtag i trä och till aluminiumkarmen medföljer ett handtag i rostfritt stål. Värt att tänka på är att stålhandtag i bastun blir väldigt hett och rekommenderas ej.

Ska man sätta in en glasdörr i ett badhus eller liknande offentlig miljö är härdat lamellglas att föredra. Skulle olyckan vara framme och glaset spricker kommer det inte explodera utan krackelera och hänga kvar på sin plats. Eventuella glassplitterskador minimeras och det är enkelt att byta glas. Lamellglasen finns i modulstorlek 9×21 och 10×21 och finns valbar med brunt, grått eller klart glas.

Trädörrar rekommenderas inte till offentlig miljö eller platser där bastun är igång många timmar.

Skapar man en glipa under bastudörren mellan 20-50 mm kan detta användas som extra luftintag eller som inkommande ventilationskanal. Använder man det som inkommande ventilationskanal gäller det dock att bastuaggregatet inte är placerat längre bort än 500 mm från dörren.