-Allt för din bastu!

Att planera och bygga en bastu

Inredning för bastu

Bänkarna i bastun kallas för lavar och träet (insynsskyddet) mellan lavenivåerna kallas för dekorraster.

När man planerar bastuns sittytor kan det vara bra att ha koll på vissa rekommenderade mått.
Man räknar med att en vuxen person behöver ca 600 mm sittyta. Höjderna på lavenivåerna beror på vad man har för takhöjd i bastun. Rekommendationen är att ha ca 1000-1200 mm från den övre lavens till innertaket. I offentlig miljö kan det vara högre.

Avståndet mellan lavenivåerna ligger normalt mellan 400-450 mm för att en normallång person ska sitta bekvämt utan att få ett tryck i knävecket. Tänk på att inte placera den nedre laven för högt! Det är lättare att kliva upp på laven men kan skapa problem när man ska kliva ner om laven är för hög. I dessa lägen rekommenderar vi en pall med höjd ca 250 mm.

Djupet på lavarna kan variera kraftigt och bestäms främst efter bastuns totala djup och möjlighet. Vill man kunna ligga ner på laven är ett djup på 600 mm rekommenderat. Vill man bara kunna sitta på laven räcker ett djup på 400-450 mm. Den nedre laven kan både användas som sittlave eller som fotstöd.
I offentlig miljö där man räknar med att den nedre laven kommer användas som sittyta kan man med fördel göra en bredare lave så att både fötter från den övre laven och rumpor på den nedre laven ryms.
Ett ryggstöd är att föredra i bastun, dels för komforten men även för att skydda panelen, det är lättare att göra rent ryggstödet än panelen.

Ska bastun vara tillgänglighetsanpassad behöver en yta på Ø1300 mm reserveras och hållas tom. Det för att en rullstol ska kunna ta sig fram och vända obehindrat.

När man väljer träslag till sittlavarna vill man ha ett trä med låg densitet.

Vilken inredning ska jag välja?

Lösvirke:

Det finns olika sätt att bygga en bastuinredning på. Är man väldigt händig kan man bygga en inredning i lösvirke efter fri design. Ett bygga i lösvirke innebär att man köper den mängd virke man behöver i de dimensioner som man önskar och snickrar ihop det själv.

Dimensioner på lavevirket varierar i både tjocklek och bredd. Vanligtvis används en tjocklek på 21 mm eller 28 mm. I offentlig miljö rekommenderar vi att man använder ett 28 mm tjockt virke.
Bredderna varierar vanligtvis mellan 21-140 mm. Här är det tycke och smak som styr vad man väljer.

Modulbaserad inredning:

Ett annat alternativ att bygga sin bastu på är att köpa modulbaserade inredningar. Våra två vanligaste inredningar som byggs på detta sätt är Trend Line och Jubilee.
I dessa serier finns det sittlavar, dekorraster, ryggstöd etc i färdiga moduler som kapas till korrekt längd på plats innan montering.

Det är ett enkelt och prisvärt sätt att få en bastu med snickerifinish utan att behöva djupare kunskaper i just snickeri.

Serierna Trend Line och Jubilee finns som standard på lager hos oss i värmebehandlad asp men går även att beställa i asp och al.

Måttanpassad inredning:

Det mest kompletta sättet att bygga bastu på är att beställa en helt måttanpassad inredning. Då kommer inredningen millimeteranpassad efter just ditt utrymme.

Vi har en rad olika inredningar att välja på när det kommer till måttanpassade alternativ. Här finns det nästa inga gränser för vad som är möjligt utan det är bara fantasin som styr. Det varierar mellan raka skandinaviska modeller till rundade detaljer med mycket snickarglädje.

Till de måttanpassade inredningarna kan vi också planera in ljussättning med fiber eller ljuslister så att allt kommer förberett.
Materialen varierar stort. Här kan vi leverera inredningar i alla våra material.

Behöver du hjälp är du varmt välkommen att kontakta vår projektavdelning som gärna hjälper dig att hitta rätt i inredningsdjungeln.
Det finns även mycket inspiration att hämta från vår katalog eller under inspirationsfliken på hemsidan.  

Här kan du söka bland artiklar och sidor som finns på exacta-sweden.com