Bastuns Inredning

Bänkarna i bastun kallas för lavar och träet (insynsskydd) mellan lavenivåerna kallas för dekorraster.

När man planerar lavarna och inredningen i bastun kan det vara bra att veta om vissa minimimått och rekommendationer.
Man bör räkna med att varje person behöver 600 mm sittyta var för att kunna sitta bekvämt utan att trängas. Höjden mellan övre lavenivå och tak bör vara 1000-1200 mm i bastur av mindre storlek och i hemmamiljö. Ska man bygga en större bastu som riktar sig mot offentlig miljö kan man räkna med minst 1100-1200 mm mellan övre lavenivå och tak.

Djupet på laven varierar beroende på hur laven ska användas. Vill man kunna ligga på laven bör den vara minst 500 mm djup och med en längd på minst 1800 mm. Vill man endast sitta på laven bör djupet vara minst 400 mm. Ska den undre lavenivån endast användas till fotstöd bör djupet vara minst 300 mm. Djupet på bastulavarna bestäms främst efter bastuns totala djup. Ett ryggstöd är att föredra i bastun, dels för komforten men även för att skydda panelen.

Ska bastun vara handikappanpassad bör en yta på 1300×1300 mm reserveras och vara fri. Det för att en rullstol ska kunna ta sig fram obehindrat.

Vilken typ av inredning ska jag välja?

Det finns olika sätt att bygga sin bastuinredning på. Är man väldigt händig kan man bygga sin inredning i lösvirke. Det innebär att man köper lösa brädor och själv snickrar ihop lavar, eventuella dekorraster och ryggstöd. Virket man använder när man bygger i lösvirke har vanligtvis en tjocklek på mellan 21-28 mm och en bredd på 21-160 mm.

Sedan kan man även beställa måttanpassade inredningar eller färdiga moduler. De måttanpassade inredningarna finns i en rad olika utseenden och träslag. Här kan vi erbjuda fina detaljer, rundade hörn och kanter, ett riktigt finsnickeri helt enkelt. Vår projektavdelning hjälper dig med att hitta den bästa lösningen för just din bastu och dina önskemål. Titta i vår katalog för att se vårt stora utbud av måttanpassade inredningar.

Vilket träslag ska jag välja?

När man ska välja träslag till bastun handlar det mycket om tycke och smak. Det är dock att föredra ett träslag som inte drar åt sig värme, till lavarna vill man gärna ha ett kvistfritt virke som inte kodar.

De vanligaste virkessorterna är obehandlad asp, värmebehandlad asp, al, ceder och Radiata pine, mm.
Samtliga träslag har olika nyans och struktur i träet vilket kan skapa spännande miljöer i bastun. Många väljer att kombinera olika träslag i bastun.

Vad bör jag tänka på mer?

Innan du tar din bastu i bruk rekommenderar vi att man behandlar laven med Supi bastulaveskydd eller liknande produkt. Supi bastulaveskydd bildar en fukt- och smutsavvisande yta samt skyddar träet mot vattenfläckar.